Obama vyjadril sklamanie z čínskeho veta rezolúcie o Sýrii

15.02.2012 Celý región

Washington 15. februára (TASR) - Americký prezident Barack Obama povedal v utorok čínskemu viceprezidentovi Si Ťin-pchingovi, že USA sú sklamané čínskym vetom rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Rezolúcia podporovala plán arabských krajín, ktorý vyzýval sýrskeho prezidenta Bašára Asada na odstúpenie.

Obama, ktorý sa s čínskym lídrom stretol v Bielom dome, taktiež opäť naliehal na potrebu zhodnotenia čínskej meny. Tú Washington stále považuje za podhodnotenú.

Podľa jedného z predstaviteľov Obamovej administratívy však americký prezident ocenil Čínu za pomoc pri vyvíjaní tlaku na Irán v súvislosti s jeho jadrovým programom.

Čínsky viceprezident obhajoval vo Washingtone úroveň dodržiavania ľudských v Číne. Pripustil však, že existuje priestor na zlepšenie.

Si Ťin-pching, ktorý by mal podľa očakávaní nahradiť Chu Ťin-tchaa vo funkcii šéfa čínskej komunistickej strany aj hlavy štátu, sa stretol aj s viceprezidentom Joeom Bidenom.

Čínsky líder podľa vlastných slov hovoril s oboma americkými predstaviteľmi aj o citlivej problematike ľudských práv. Zdôraznil pritom, že Peking v tomto smere dosiahol za uplynulých 30 rokov \"obrovské\" úspechy.

Súčasne ale dodal: \"Samozrejme vždy existuje priestor na zlepšenie\". Čína je podľa neho pripravená na konštruktívny dialóg so Spojenými štátmi aj ďalšími krajinami.

Biden uviedol, že s čínskym kolegom hovoril o zhoršujúcej sa situácii v niektorých oblastiach dodržiavania ľudských práv a upozornil tiež na zlú situáciu viacerých prominentných väznených osobností.

Zdroj: Reuters, AP
 

Vyberte región